Podologisch onderzoek

Anamnese

Elk onderzoek starten we met een uitgebreid vragengesprek naar jouw verhaal, klachten en medische voorgeschiedenis. Er worden gerichte vragen gesteld om zo de klacht beter te kunnen plaatsen en het verder onderzoek gericht te kunnen uitvoeren.

Lees hier wat je best meebrengt voor het onderzoek.

Schoeninspectie en advies

We vragen om zoveel mogelijk schoenen mee te brengen (alledaagse schoenen, werkschoenen, sportschoenen,…)

Je gedragen schoenen worden bekeken ifv slijtage en stevigheid.

We leggen uit welke criteria een must is voor een goeie stevige schoen. De keuze van schoenen kan een aandeel hebben in de oorzaak van de klachten.

Onderzoek

Tijdens het onderzoek wordt nagegaan wat de oorzaak van je klacht(en) kan zijn.
  • Er worden klinische testen en biomechanische metingen uitgevoerd.
  • We testen de spieren op kracht en lengte.
  • We gaan de beweging na in de gewrichten van je voet en hoger gelegen segmenten.

Ganganalyse

Jouw stap- en looppatroon wordt gefilmd met een high speed camera en aandachtig bestudeerd en geanalyseerd.

We kijken naar de beweging van jouw voeten en gaan na of die beweging invloed heeft naar hoger gelegen niveaus zoals knie, heup en rug. We laten je stappen en/of lopen zowel blootvoets als met alledaagse schoenen of sportschoenen.

We leggen uit welke criteria een must is voor een goeie stevige schoen. De keuze van schoenen kan een aandeel hebben in de oorzaak van de klachten.

Zooltherapie

Na het verloop van alle voorgaande stappen wordt er indien nodig en in samenspraak met de patiënt gekozen om zooltherapie op te starten.

Zolen worden individueel en op maat gemaakt na het nemen van een 3D-scan. Hierop worden de zolen gedesigned zodanig dat de zool perfect aansluit op de voet om een maximaal draagcomfort te garanderen. Een functionele zool gaat de voetfunctie corrigeren waar nodig en aangepaste sturing bieden. We proberen het lichaam terug in evenwicht te brengen waardoor de klachten gaan verminderen.

Functionele zolen gaan altijd samen met het dragen van een goeie schoen, anders is de zooltherapie waardeloos. De zolen zijn comfortabel om te dragen en zijn makkelijk in onderhoud, ze mogen gewassen worden in de wasmachine om 30°. Meer info: BORGinsole.

Bij het afhalen van de zolen wordt nagegaan of ze goed in de schoen passen en indien nodig worden de zolen bijgeslepen. Er kan indien nodig na 6 weken een controle moment aangevraagd worden.

Podologie Pervijze

Controle na 1.5 jaar

Het is aangewezen om uw zolen om de anderhalf jaar te laten controleren of de functionele
correctie nog steeds voldoende is. Indien niet zal de zool mogelijks worden aangepast en
geoptimaliseerd volgens de noodzaak van het moment. Bij kinderen jonger dan 16 jaar gebeurt de controle best jaarlijks.

Doelgroepen

Kinderen

Kindervoetjes op het rechte pad!

Volwassenen en ouderen

Sporters

Kinderen kunnen een fout gangpatroon hebben maar daarom gaat het niet altijd samen met pijn of klachten. Op latere leeftijd kan het wel voor problemen zorgen. Daarom is een screening bij een podoloog vanaf de leeftijd van 6 à 7 jaar aangeraden. Op deze leeftijd is de kindervoet nog in volle ontwikkeling en kan een eventueel abnormaal stappatroon gecorrigeerd worden. Een podologische functionele zool kan de structuur van de kindervoet wijzigen en de spierwerking beïnvloeden zodat latere klachten aan het bewegingsapparaat kunnen vermeden worden. Een vroege start van functionele zooltherapie is hierbij een voordeel.